Thursday, September 3, 2009

SELAMAT BERPUASA KEPADA SELURUH UMAT ISLAM.....


Assalamualaikum....



Dah lama tak update blog ni...almaklumlah bz sgt sejak 2 menjak ni....banyak keja kat opis, nak urus biz kat 1sniaga ...nak urus lintah lah...koperasi lagi....huhuhuhu...so maaflah banyak2....

Now...perkembangan terbaru mengenai lintah2 ku....2 weeks lalu curlz dah jual lintah2 ni dalam 300 ekor...saja nak menjual nak merasa duit lintah heheheheheh....punya la perit nak menangkap nya.... siap ada tukang kira lintah masuk dlm botol lagi....Curlz dan akie tangkap lintah ni...time tu hujan lebat sgt....tapi semangat konon...dapat juga la tangkap 3oo ekor. Sebenarnya nak tangkap 500 ekor..tapi akie tu la dah tak larat penant terbongkok2 katanya...curlz releks ja tak penat pun (itu lah penangan cocoa collagen power plus yang curlz amalkan) hehehehhe....Sebenarnya akie tu takut nak pegang lintah....geli katanya...Curlz yang berani pegang lintah tu...siap belai2 lagi. So nilah hasil tangkapan 300 ekor lintah tu...cantik kan siap masuk balang lagi....letak span lagi kat penutupnya....

Thursday, August 20, 2009

KUNJUNGI BLOG TERBARU KAMI KINI DI


http://1stniaga.blogspot.com/

Monday, June 29, 2009


NAK GEBU, CANTIK, TEGANG DAN AWET MUDA ????? JOM TRY PRODUK YANG HANGAT DI PASARAN.
RM 69.90(UNTUK 3 KOTAK = 30 SACHET)STOK SEBULAN

PEK PERMULAAN = 1 KOTAK = 10 SACHET = RM 24.00

Cocoa Collagen Power Plus adalah produk terbaru berasaskan Kolagen @ Collagen yang paling murah di pasaran yang mampu mengembalikan keremajaan wanita dan membantu menjaga kehebatan wanita luar dan dalam....
Koko Pracampuran... adalah minuman enak yang diadun dari biji kopi Arabica Brasil dan juga serbuk koko bermutu tinggi. Ia diperkayakan lagi dengan Marine Collagen untuk kecantikan dalaman dan juga Ekstrak Lobata serta Kacip Fatimah yang telah lama digunakan secara tradisi untuk kesihatan dalaman wanita. Ia minuman enak lagi berkhasiat..

Cocoa Collagen Power Plus mengandungi :
• Marine Collagen ~ Membantu mengimbangi hormon, mencantikkan kulit, menghaluskan dan menggebukan kulit.
• Kacip Fatimah ~ Membantu merapatkan otot-otot rahim, faraj wanita dan memberi kehebatan dalam hubungan suami isteri.
• Lobata ~ Membantu menambahkan tenaga, memontokkan dan menegangkan payu dara serta punggung.
• Krimer bukan tenusu ~ Membantu meningkatkan daya kesihatan anda.
• Dextrose Monohydrate ~ Melambatkan proses penuaan.
• Oligo Saccharide ~ Menyahkan toksin dan meningkatkan sistem dalam badan.

Kebaikan dan Khasiat :
• Membantu mengimbangi hormon.
• Merangsangkan pertumbuhan sel baru/anti kedut.
• Mencantik, menghalus dan menggebukan kulit.
• memontokkan dan menegangkan payudara serta punggung.
• Melambatkan proses penuaan.
• Merapatkan vagina dan mengeratkan hubungan suami isteri.
• Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah.
• Mencerahkan kulit secara semulajadi.
• Memberi tenaga.
• Membantu mengurangkan keguguran rambut.
• Melancarkan peredaran darah dalam badan.
• Mengimbangi berat badan.
• Meningkatkan daya penghadaman.
• Mengurangkan sengal-sengal dan lenguh-lenguh otot.
*** Semua wanita berumur dari 20 tahun ke atas boleh mengamalkan pengambilan Cocoa Collagen ini kecuali wanita mengandung tidak digalakkan.

"1 Sachet sahaja sehari untuk keremajaan anda, cubalah....."

"Apalagi... Nikmatilah keajaiban dan khasiat minuman yang menakjubkan ini"

"Tak percaya??? Anda cubalah sendiri, dah rasa baru tahu... pasti nak lagi..."

"Anda takkan menyesal........"

Sunday, June 28, 2009

BERITA BAIKKKKKK....KOPERASI AULIA SABAH BERHAD...SUDAH BERMULA...JOM TERJAHHHHHHHHHHH

Assalamualaikum,
Untuk makluman semua bakal dan penternak2 lintah, anda dialu - alukan untuk menyertai KOPERASI AULIA SABAH BERHAD (KASB) yang akan mula beroperasi hujung bulan Jun'2009 ini. Pendaftaran keahlian akan dibuka kepada anda semua.....Segala pertanyaan dan keterangan lanjut mengenai koperasi ini ..bolehlah berhubung terus dengan saya (Bendahari Koperasi Aulia Sabah Berhad) di talian 013-8539912 (mala@curlz). Maklumat mengenai Koperasi ini juga boleh didapati di website Addtech Management. Harap Maklum....

Bagaimana hendak menjadi anggota ?
Penyertaan Anggota pada sebarang aktiviti Koperasi
Mudah sahaja. Yuran TERENDAH diperkenalkan.
ANDA HANYA PERLU MEMBAYAR RM 230.00 (PAKEJ 1 = 1 TAHUN)yang minimum iaitu:
RM 10 (Yuran Pendaftaran)
RM10 sebulan (Yuran Keanggotaan) X 12 bulan = RM 120.00
RM 100 (Syer minimum )


Selepas bayaran dikenakan, apa lagi yang saya dapat ?
Anda akan menerima Sijil Keanggotaan dan
Buku Undang-undang Kecil Koperasi

Apakah faedah/kelebihan yang saya dapat apabila menjadi Anggota ?
Projek-projek khas untuk Anggota diperkenalkan
Diskaun pembelian Produk AULIA
Bonus /Dividen ke atas modal syer
Pinjaman kewangan pada kadar faedah yang terendah.

Sunday, May 17, 2009

LINTAH KU SEDANG BER "POSING"




INI POLYTANK BARU...MAMA LINTAH KU PINDAHKAN DI SINI...

VIDEO ...LINTAH KU SEDANG SANTAI

video

Esklusif...Lintah2 ku....


Polytank yang telah di upgradekan tanahnya....

Hye..kami baru ja dari kampung (beaufort) nak jenguk lintah2 ku yang sedang giat membesar seperti giant..hehehehe..so culz dan akie dah tangkap beberapa pic dan video untuk tatapan semua...just for share ...Alhamdulillah..polytank yang runtuh tanahnya tu dah kami renovate semula...

Tuesday, May 12, 2009

BABY LINTAH


Polytank awal yang tanahnya dah runtuh...didalamnya terdapat cocoon dan baby lintah yang beribu2 lemon...

Pic di atas ni adalah polytank pertama yang kami gunakan. Dalam tanah ni lah berkumpul baby lintah. Tengok tu tanah dia sampai runtuh dikorek oleh induk lintah / baby lintah. So pastikan tanah cukup untuk membuat tukun lintah ni...Hujung minggu ni kalau kami balik ..mungkin kami akan tambah tanah dalam polytank ni ...nak hidupkan suasana sedap mata memandang heheheheheh

Lintah Ku Sudah Beranak Pinak








Baru sebulan setengah pelihara lintah..dah beranak pinak lintah ku ni...so startlah kami memulakan operasi memindahkan induk lintah ke polytank baru..baby lintah ni masih bertapuk dalam tanah..tak leh bising..kalu bising..baby ni tak nak kuar.(mungkin malu2 lagi kot ..hehehhehe)
1. Sediakan polytank baru dengan mediumnya sekali (lihat pic di atas)
2. Ambil belut masukkan dalam sangkar untuk lintah makan. Bila dah penuh badan belut oleh lintah..pindahkan sangkar tu ke polytank baru. Biarkan lintah tu kenyang dan tidak lagi melekat di badan belut baru kita leh operation belut tu untuk pastikan tiada lintah dalam perut belut. (kalu tak di operation belut tu..rugi la kita..mana tau ada 20 ekor lintah dlm perut belut tu).
Ha..gitu ja cara pindahkan lintah ke poly tank baru..Ingat kalu buat medium lintah ..pastikan tanah tu letakkan banyak sket..supaya lintah mudah bertelur ( tanah tu akan runtuh kalu dah start lintah nak bertelur sebab lintah akan mengorek tanah tersebut..dan baby lintah akan berkumpul di situ).. ni ikut pengalaman kami lah...

LINTAH MAKAN KELI...(MESTI TENGOK)


video

Bermula Pelihara Lintah Hirudinaria Manillensis (Lintah Kerbau @ Sawah)



Gambar di atas ni la tempat kami menternak 800 ekor lintah sekali sumbat....cantek bah kan kami decorate habitat lintah ni...hehhehehehee

1. Start menternak 14 Mac 2009.
2. Beli induk lintah 800 ekor dari Addtech Management.
3. Poly tank - 100 gelen ( 2 unit) - Tapi guna 1 tank ja pun.
4. Spounge - 2 meter ( untuk 3 poly tank )
5. Mosquito Net - 12 kaki
6. Gabsen - 1 unit (Untuk melekatkan spounge) - kalu pakai double sided tape tu confirm ndak melekat.
7. Polytee, batang paip pvc
8. Makanan lintah (belut, keli dan darah ayam/sapi/kerbau

Anggaran kos RM 3000.00 untuk permulaan...harap2 berjaya.
Amin.......................

Kursus Lintah IV - Anjuran Addtech Management



Assalamualaikum....
Kami mula berjinak - jinak dengan lintah ni...apabila Akie mengikuti Kursus Lintah IV di Wisma Perkeso anjuran Addtech Management. Saja - saja ja Akie nak ikut kursus tu....so macam best pulak...iyalah..lintah tu macam tak susah juga jaga ...lagi pun kosnya jauh lebih murah daripada menternak cacing. Sebenarnya Curlz dah servay dan banding kos menternak lintah dan cacing ni...tapi bila di lihat memang lintah jauh lebih murah dan lebih mudah memeliharanya dari pada menternak cacing. Apapun cacing pun lumayan juga...sebab sapa2 yang mentenak cacing tu akan dapat menjana 2 profit..iaitu jual cacing dan hasilkan baja vermikompos. Curlz tahu pasal menternak cacing sebab comnpany tempat Curlz keja tu dah start memproses baja vermikompos. So sapa2 nak tahu pasal ternak cacing ni pun Curlz boleh bagi maklumatnya...
Apapun blog ini diwujudkan oleh kami adalah untuk kami berkongsi segala info kepada penternak2 dan peminat2 lintah di luar sana..terutama mereka yang baru bermula berjinak2 dengan lintah.